Tratat de patologie mamară la adolescentă

Endoscopie interventionala biliara
March 20, 2016
Chirurgie Generala.Curs universitar
March 20, 2016
Endoscopie interventionala biliara
March 20, 2016
Chirurgie Generala.Curs universitar
March 20, 2016

Tratat de patologie mamară la adolescentă

Autor dr. Monica Mihaela Cîrstoiu

Tratat de patologie mamară la adolescentă

Cartea “Tratat de patologie mamară la adolescentă” a cărei autor este dr. Monica Mihaela Cîrstoiu abordează tema patologiei ginecologice la vârsta adolescenţei, aceasta reprezentând o preocupare a practicii medicale de astăzi având în vedere că pacienta de vârstă mică este nu numai fragilă din punct de vedere fizic ci mai ales emoțional, cunoașterea entităților patologice și înțelegerea mecanismelor fiziopatologice de către ginecologi ducând la abordarea sigură și diagnosticul rapid care poate scuti tânara pacientă și familia acesteia de angoase inutile, iar pe termen lung poate orienta pacienta spre o îngrijire corespunzătoare.

Abordarea multidisciplinară face diagnosticul și tratamentul mai ușor de efectuat, ginecologii conlucrând cu pediatri, endocrinologi, imagiști și chirurgi în rezolvarea cazurilor.

Fiind vorba de o patologie specială cu o incidență relativ scăzută, ar fi de dorit realizarea unei baze de date comune în care cazurile și rezolvarea acestora, evoluția postintervențională - acolo unde a fost cazul - să fie accesibile tuturor categoriilor de medici implicați în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor mamare la adolescente în vederea optimizării demersurilor de investigație și tratament pentru cazurile viitoare.

Afecțiunile mamare în adolescență sunt variate, adolescența fiind perioada de tranziție între o stare de liniște instalată după naștere și modificările hormonale și fizice răsunătoare apărute odată cu instalarea pubertății. Anomaliile dezvoltării mamare în adolescență pot fi cauza unei stime de sine scăzute, cu toate că majoritatea sunt benigne și autolimitante.

În acest tratat se aduc în prim plan date despre anatomia, dezvoltarea glandelor mamare începand cu perioada embrionară și mergând până la definitivarea maturizării acestora în perioada de lactație, genetica și fiziologia glandei mamare, aspecte patologice, modalitățile de diagnostic specifice acestei vârste, elemente terapeutice medicamentoase și chirurgicale precum implicațiile psihologice pe care le poate avea asupra adolescentei prezențaunei afecțiuni patologice.