Punct și contrapunct în hipertensiunea arterială, ediția a III-a

Chimie farmaceutica pentru asistenți de farmacie Volumul 2
August 11, 2016
Prezentari de cazuri clinice de patologie obstetricala – pentru examene si concursuri
February 1, 2017

Punct și contrapunct în hipertensiunea arterială, ediția a III-a

Maria Dorobanțu

Paul Gusbeth-Tatomir

Punct și contrapunct în hipertensiunea arterială, ediția a III-a

Programul educațional COMBAT (Cursul Național de Management al Bolnavului hipertensiv-Actualități în Diagnostic și Tratament), lansat în 2012 de către Societatea Română de Hipertensiune, a ajuns în 2015 la a III-a ediție.

Această ediție, desfășurată în șapte localități (București, Ploiești, Oradea, Brașov, Cluj-Napoca, Rm. Vâlcea, Suceava) a adus o serie de noutăți, precum: legătura dintre obezitate, sedentarism și HTA, impactul consumului alimentar de sare asupra bolii hipertensive, aderența la tratamentul farmacologic în HTA, factorii psihologici ca determinanți ai controlului tensiunii arteriale.

Lucrarea se adresează deopotrivă tinerilor asistenți de farmacie și celor care au acumulat deja experiență în domeniu.

S-a adus de asemenea în discuție problema HTA „greu de tratat” la pacientul cu ateroscleroză avansată, cu hipertensiune ortostatică, cu boli pulmonare sau reumatologice și la pacientul pediatric. O secțiune de workshop cu demonstrații practice a completat această ediție. Volumul de față își propune să fie un stimulent util pentru o abordare atentă și complexă a managementului hipertensiunii arteriale în practica medicală curentă.